Twitter Facebook LinkedIn RSS Feed Email

Sunday, 29 June 2014

GA QUIZ

[1] When was International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking observed?
Ans - 26 June 

[2] Who has been announced to be honoured with Officer of the Legion of Honour for his contribution to Cinema by France?
Ans - Shahrukh Khan

[3] Who has been was as Chairman of Coal India Limited with immediate effect?
Ans - A.K. Dubey 

[4] Who has been appointed as 8th Attorney-General of Singapore?
Ans - Indian-origin judge V K Rajah

[5] Who has been appointed as the first Chairperson of ICC for a period of two years from 2014 to 2016?
Ans - N Srinivasan

[6] Who was retained as PM of South Korea?
Ans - Chung Hung Won 

[7] The Tax Administration Reform Commission (TARC)  submitted its report to the Union Ministry of Finance on 15 June 2014. It is headed by whom?
Ans - Parthasarathi Shome

[8] Who became the first woman director on reliance board?
Ans - Nita Ambani

[9] When was World Day to Combat Desertification (WDCD)  observed across the world ?
Ans - 17 June 2014.

[10] Which city became first kerosene-free city of India?
Ans - Delhi

Thursday, 26 June 2014

GA QUIZ

1. In which year India hosted Asian Games for the first time?
[A]1951
[B]1953
[C]1955
[D]1968
Ans - C

2. The "Street Art Project" is a cultural initiative of __?
[A]Microsoft
[B]Google
[C]Facebook
[D]Wikipedia
Ans - B

3. Which among the following is NOT an autonomous region in Mainland China?
[A] Inner Mongolia
[B]Ningxia
[C]Guangxi
[D]Hong Kong
Ans - D

4. Which among the following is NOT chemical substance of daily use?
[A]Blue vitrol
[B]Club soda
[C]Brimstone
[D]Yellow Cake
Ans - D

5. The Avadhuta Gita, which is based on the principles of Advaita Vedanta, is ascribed to __?
[A]Tembe Swami
[B]Pundlik
[C]Dattatreya
[D]None of the above
Ans - C

6. Which among the following is commonly known as blue sheep?
[A]Tibetan Fox
[B]Bharal
[C]Chiru
[D]Nilgiri Tahr
Ans - B

7. In which state is located the Kuno Palpur Wildlife Sanctuary, which is expected to become the second home of the Asiatic Lion, which are currently only found in Gujarat's Gir National Park?
[A]Uttar Pradesh
[B]Madhya Pradesh
[C]Rajasthan
[D]Maharashtra
Ans - B

8. Iran is currently in negotiations with the so called P5+1 group over its nuclear programme. Which among the following country is denoted here as +1?
[A]UK
[B]Germany
[C]China
[D]Australia
Ans - B

9. Which among the following is NOT a site of Information Technology Investment Regions?
[A]Gurgaon
[B]Bangalore
[C]Bhubneshwar
[D]Hyderabad
Ans - A

10. Which among the following are two largest Soya producing states of India?
[A]Madhya Pradesh and Maharashtra
[B]Gujarat and Maharashtra
[C]Karnataka and Tamil Nadu
[D]Rajasthan and Uttar Pradesh
Ans - A

Tuesday, 24 June 2014

GA QUIZ

1. The “Salar Jung Museum”, which has turned 125 years of foundation recently, is in ____?
[A]Mumbai
[B]Pune
[C]Hyderabad
[D]Kolkata
Ans - C

2. Who among the following has won the prestigious Pen Pinter Prize-2014?
[A]Salman Rushdie
[B]Ronald Clipp
[C]Arundathi Roy
[D]J K Rowling
Ans - A

3. According SEBI new slew of reforms all listed companies including PSU’s must have public shareholding of ___ per cent. Fill the blank with correct option?
[A]Ten
[B]Fifteen
[C]Twenty
[D]Twenty Five
Ans - D

4. The Indian Ocean Dipole (IOD) or Indian Nino is an irregular oscillation of sea-surface temperature which tends to cause droughts in adjacent land areas of ____?
[A]India and Sri Lanka
[B]Australia and Indonesia
[C]India and Bangladesh
[D]Sri Lank and Australia
Ans - B

5. The construction of irrigation dam across the Palar river has caused dispute among which two states?
[A]Andhra Pradesh and Tamil Nadu
[B]Tamil Nadu and Karnataka
[C]Karnataka and Andhra Pradesh
[D]Karnataka and Kerala
Ans - A

6. Which among the following has developing “Project Loon” project for providing Internet access to rural and remote areas?
[A]Facebook
[B]Microsoft
[C]Google
[D]Yahoo
Ans - C

7. Recently, the Union ministry of culture has launched a project to rekindle long-lost ties across nations of the Indian Ocean world and forge new avenues of cooperation and exchange. The name of the project is ___ ?
[A]Project Mausam
[B]Project Maritime
[C]Project Wavelink
[D]Project Ocean
Ans - A

8. Who among the following has won the Austrian F1 Grand Prix title for 2014?
[A]Lewis Hamilton
[B]Valteri Bottas
[C]Nico Rosberg
[D]Sergio Perez
Ans - C

9. Gro Harlem Brundtland, who was awarded with the first Tang Prize in sustainable development, is a former Prime Minister of ___?
[A]Brazil
[B]Chile
[C]Norway
[D]Netherland
Ans - C

10. The Mandi Gobindgarh place in Punjab is popular as India’s largest ___?
[A]Fruit market
[B]Steel market
[C]Hosiery market
[D]Leather market
Ans - B

Sunday, 22 June 2014

GA QUIZ

1. Kedarnath Singh, who has been chose for the prestigious Jnanpith award for 2013 is a famous writer in ____?
[A]Gujarati
[B]Hindi
[C]Panjabi
[D]Urdu
Ans - Hindi

2. According to current estimates, approximately what percent of the world’s proven oil reserves are located in OPEC member countries? [A]81%
[B]67%
[C]76%
[D]90%
Ans - 81%

3. ISRO has planning to launch five foreign satellites under commercial agreements. Which of the following satellites name and their country pair is not correct?
[A]SPOT-7 – Singapore
[B]AISAT – Germany
[C]VELOX-1 – Singapore
[D]CAN-X5 – Brazil
Ans - CAN-X5 – Brazil

4. The “City of Potosi” which has been recently inscribed on the list of World Heritage in Danger is in ____?
[A]Bolivia
[B]Chile
[C]Tanzania
[D]Mongolia
Ans - Bolivia

5. The ISIS or ISIL is an Islamic militant group which is at the centre of ongoing crisis in ____?
[A]Iraq
[B]Ukraine
[C]Myanmar
[D]Thailand
Ans - Iraq

6. As per the latest report by Institute for Economics and Peace (IEP) India has been ranked 143 among 162 countries in Peace Index. According to the report the biggest threats to India’s internal security is ___?
[A]Terrorism
[B]Maoist movement
[C]Communalism
[D]Political instability
Ans - Maoist movement

7. The “Cerro Rico” mountain in Bolivia is world famous for its huge deposit of ____?
[A]Gold
[B]Copper
[C]Silver
[D]Diamond
Ans - Silver

8. Consider the following International treaties: 1. United Nations Conventions on Transnational Organized Crime 2. SAARC Convention on Trafficking in Women and Children 3. Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons India has ratified which of above International treaties on human trafficking?
[A]Only 1
[B]Only 1 & 2
[C]Only 2 & 3
[D]1, 2 & 3
Ans - Only 1 & 2

9. As per the RBI latest decision residents and non residents can carry up to Rs ___ in Indian currency notes while leaving the country. Fill the blank with correct option?
[A]25,000
[B]15,000
[C]30,000
[D]50,000
Ans - 25,000

10. The "Bombay Samachar", Asia’s oldest newspaper publishes news in which languages?
[A]Hindi and Marathi
[B]Gujarati and English
[C]Gujarati and Hindi
[D]Hindi and English
Ans - Gujarati and English

Thursday, 19 June 2014

GA QUIZ

1. What is the objective of the government behind setting up a Minimum Export Price (MEP) for a particular commodity?
[A]To promote exports
[B]To discourage imports
[C]To check price rise
[D]To provide subsidy to producers
Ans - C

2. What was the original name of INS Vikramaditya, which was recently formally inducted into the Indian Navy?
[A]Minsk
[B]Baku
[C]Azov
[D]Maxim Gorky
Ans -B

3. In the Lok Sabha, Leader of Opposition is a statutory requirement on the panels which select the __:
[A]Chief Vigilance Commissioner
[B]Chairperson of National Human Rights Commission
[C]Lok Pal
[D]All of above
Ans - D

4. In recent times, which among the following blocks of countries is pushing for implementing the UN Security Council (UNSC) reforms?
[A]G-7
[B]G-4
[C]G-20
[D]G-22
Ans -B

5. Who among the following is the wealthiest footballer to be competing in the FIFA World Cup 2014?
[A]Cristiano Ronaldo
[B]Lionel Messi
[C]Frank Lampard
[D]Steven Gerrard
Ans - A

6. King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of __?
[A]Belgium
[B]Denmark
[C]Luxembourg
[D]Spain
Ans - D

7. ISIS is an extreme offshoot of which among the following militant Islamist organizations?
[A]Al-Qaeda
[B]Taliban
[C]Islamic Courts Union
[D]Mahdi Army
Ans - D

8. Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural 'QS University Rankings: BRICS 2014' ?
[A]IIT Delhi
[B]Beijing Institute of Technology
[C]Moscow State University
[D]Tsinghua University of China
Ans - D

9. The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is __?
[A]Mizoram
[B]Manipur
[C]Sikkim
[D]Odisha
Ans - B

10. Drupka Buddhism relies heavily on the 'Thangka' tradition which is popular in Tibet, Himachal, Northeast and Nepal. What is 'Thangka'?
[A]Prayer cloth hanging near Buddhist monasteries
[B]Painting with Buddhist motifs for popularisation of the faith
[C]The mythical dancing dragon of the Drupka lineage
[D]A style of monastery architecture
Ans -  B

Tuesday, 17 June 2014

GA QUIZ

1. Recently, a financial newspaper read: “India is set for a record food grain output in the current crop year“. The Crop Year in India runs from which month to which month?
[A]April to March
[B]June to July
[C]July to June
[D]October to September
Ans - C

2. The 3960 MW Tilaiya Ultra Mega Power Project (UMPP) is located in which state?
[A]Bihar
[B]Jharkhand
[C]Uttar Pradesh
[D]West Bengal
Ans - B

3. A financial newspaper recently read:”The Indian government’s policy measures are helping the power sector as green shoots have started to emerge“. In this statement the appropriate meaning of green shoots is __?
[A]New projects
[B]Economic recovery
[C]Increased FDI
[D]Environment friendly power production
Ans - B

4. A person travels from Kakinada to Vallarpadam Container Terminal via sea route. This means that he would travel from ?
[A]Andhra Pradesh to Tamil Nadu
[B]Karnataka to Kerala
[C]Andhra Pradesh to Kerala
[D]Maharashtra to Kerala
Ans - A

5. At present (2014), which among the following projects is the biggest foreign direct investment into India?
[A]Reliance-BP Project
[B]Posco Project
[C]Hindalco Project
[D]Delhi Mumbai Industrial Corridor
Ans - B

6. What is the population norm for cities that would be covered under the National Urban Health Mission (NUHM)?
[A]50,000 and above
[B]100,000 and above
[C]200,000 and above
[D]300,000 and above
Ans - A

7. Recently, the Public-Private Partnership Appraisal Committee (PPPAC) recommended that five road transport and highway projects worth Rs 7,595 crore should be taken up in PPP (Public Private Partnerhship) Mode. The PPPAC is headed by __?
[A]Arvind Mayaram
[B]Pulok Chatterji
[C]Prabeer Kumar Basu
[D]Rahul Khullar
Ans - A

8. Recently, we read in the newspapers that the negotiations for the free trade agreement between India and EFTA was stuck on the issue of intellectual property regime (IPR). Which among the following countries is not among the EFTA members?
[A]Switzerland
[B]Norway
[C]Liechtenstein
[D]Portugal
Ans - D

9. A recent news in a business newspapers read: “Indirect tax collections grew by 6.2% in the April-December period of this fiscal“. Which among the following is / are indirect taxes?
1. Excise
2. Custom
3. Service Tax
4. Property Tax
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 1, 2 & 3
[C]Only 3 & 4
[D]1, 2, 3 & 4
Ans - B

10. As of 2014, the number of public sector banks in India is__?
[A]25
[B]22
[C]27
[D]29
Ans - C

Monday, 16 June 2014

SBI – PO Question asked in Exam (14 & 15 June ) Based on memory

Q.1. Which day is celebrated as International Women’s Day?
Ans- 8th March

Q.2. What is the theme of International Women’s Day for the year 2014?
Ans- INSPIRING CHANGE

Q.3. What is RuPay and launched by which organization?
Ans- RuPay is an Indian domestic card scheme. It was launched by the NPCI.

Q.4. What is the full form of NPCI?
Ans- National Payments Corporation of India

Q.5. In which country, Commonwealth games 2014 will going to be held?
Ans- The 2014 Commonwealth Games, officially the XX Commonwealth Games, will be held in Glasgow, Scotland from 23 July to 3 August 2014

Q.6. In which country, Commonwealth games 2018 will going to be held?
Ans- The 2018 Commonwealth Games  will be held in Gold Coast City, Queensland, Australia.

Q.7. What is the new name of Cadbury's India?
Ans- Mondelez India Foods Ltd

Q.8. Who is awarded with IIFA International All time Entertainer 2014?
Ans- John Travolta

Q.9. KYC stands for-
Ans- Know Your Customer

Q.10. Who is the chairman of Tata Group?
Ans- Cyrus Mistry

Q.11.EFT stands for-
Ans- Electronic Fund Transfer

Q.12. Which is the fastest mode of Money Transaction in bank?
Ans- RTGS(Real Time Gross Settlement)

Q.13. Alphanumeric code on cheque is known as –
Ans- IFSC (Indian Financial System Code)

Q.14. Payment on Interest on Saving account is Calculated on the basis of –
Ans- Daily Basis

Q.15. Who is the author of book ‘2 states’?
Ans- Chetan Bhagat

Q.16. Kaiga Nuclear power plant is situated in which state?
Ans- Karnataka

Q.17. What is the full form of CBS?
Ans- Core Banking Solutions

Q.18. who won Dato Alex Lee Award 2013?
Ans- Indian Squash Player Saurav Ghosal won Dato Alex Lee Award 2013 on 24 April 2014.

Q.19. Full form of EULA?
Ans- End User License Agreement

Q.20. How much is the time limit for NPA declaration?
Ans- 90 days from the due date

Q.21. Who is appointed as the new governor of Kerala?
Ans- Sheila Dixit

Q.22. Who is the head of IPL spot fixing committee?
Ans- Mukul Mudgal

Q.23. What is the use of CTS?
Ans- Cheque Truncation System (CTS) or Image-based Clearing System (ICS), in India, is a project undertaken by the Reserve Bank of India – RBI, for faster clearing of cheques.

Q.24. Yoga guru Iyengar from Maharashtra has received which award?
Ans- Noted scientist RA Mashelkar and yoga guru BKS Iyengar were today chosen for this year's Padma Vibhushan.

Q.25. April 7 is observed as which day?
Ans- World Health Day

Q.26.IBSA stands for-
Ans- The IBSA Dialogue Forum (India, Brazil, South Africa) is an international tripartite grouping for promoting international cooperation among these countries.

Q.27. Open Market Operation is used by which organization for which purpose?
Ans- For controlling liquidity in the market open market operations are used by RBI.

Q.28. What is overdraft facility?
 Ans- A credit agreement made with a financial institution that permits an account holder to use or withdraw more than they have in their account, without exceeding a specified maximum negative balance.

Q.29. Full form of FDI?
Ans- Foreign Direct Investment.

Q.30. What are Soiled Notes?
Ans- Soiled notes are those which have become dirty and slightly cut.

Q.31. What is the impact of changes in CASA ratio?
Ans- A high CASA ratio indicates that a higher portion of the banks deposits come from current and savings accounts.

Q.32. Who is newly appointed deputy governer of RBI?
Ans- R. Gandhi.